Zodiacul chinezesc tot mai nou
Exista o legenda referitoare la animalele care constituie semnele zodiacale in horoscopul chinezesc. Se spune ca Buddha a chemat toate animalele ca sa isi ia ramas bun la plecarea sa de pe pamant. Doar douasprezece dintre ele au raspuns chemarii sale, astfel dandu-li-se un loc de onoare, denumindu-se cate un an dupa fiecare dintre ele.
Originile zodiacului chinezesc sunt bazate pe vechi credinte animiste, intr-un timp in care sistemul actual, general acceptat, al calendarului crestin, nu exista inca. Selectia si ordinea in care apar animalele in zodiacul chinezesc pare sa fi fost stabilita undeva prin secolul III I. Hr, in timpul dinastiei HAN. Sunt luate in considerare caracteristicile si obiceiurile de viata ale fiecarui animal vizat in parte. Numarul 12 este folosit ca diviziune din timpuri vechi: un ciclu (ji) contine 12 ani, un an are 12 luni, o zi are 12 perioade, numite shi chen. S-au descoperit dovezi din timpuri stravechi care arata ca oamenii acelor timpuri stiau ca luna plina apare de 12 ori pe parcursul unui an. In concluzie, originile zodiacului chinezesc sunt clar asociate cu astronomia.
Exista posibilitatea de a cerceta destinul unei persoane mai in amanunt, pornind de la “Cei patru piloni ai destinului”, care reprezinta un termen conceptual chinez, japonez si corean ce descrie cele patru componente care stau la baza destinului, a sortii unei persoane: anul nasterii, luna, ziua si ora. Pornind de la acest concept, anul este cel care ofera informatii despre trecutul familial si social al unei persoane, despre relatia sa cu bunicii. Tot anul nasterii ofera indicii despre varsta unei persoane; in anul tigrului, de exemplu, o persoana nascuta sub acest semn poate sa aiba 12, 24, 48, 60 de ani. In cadrul aceluiasi context conceptual, luna este pilonul care da informatii despre parintii unei persoane sau despre copilaria acestuia. Luna nasterii este considerata deosebit de importanta de catre astrologii chinezi, pentru stabilirea circumstantelor vietii de adult a cuiva. Ziua este pilonul care ofera indicii despre persoana in sine, despre viata sa de adult si despre casnicia sa. Zilele saptamanii sunt astfel asociate cu semnele zodiacale. Lunea este asociata caprei, martea dragonului, miercurea calului, joia sobolanului si porcului, vinerea iepurelui, sarpelui si cainelui, sambata boului, tigrului si cocosului, duminica maimutei. In cadrul “Celor 4 piloni ai destinului”, ora nasterii ofera informatii despre viitorul unei persoane, despre copiii acestuia.
Fiecare an nou chinezesc incepe sub un nou semn zodiacal. Anul 2008, de exemplu, anul Sobolanului, a reprezentat inceputul unui nou ciclu de 12 ani. Calendarul chinezesc difera de cel occidental, existand un decalaj de cateva luni intre cele doua.